Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

11 Aralık 2013 Çarşamba

#yemekfirtinasi 4.bölüm ve tabikitleri de bizim ev , bergamotlar ve de kar manzaraları

 

 Yemek fırtınasının dördüncü gününün konusu, ailenin en sevdiği yemek ile ilgili..

Bizim evin ahalisinin banko en sevdiği yemek; dolmadır. Dolmanın her türlüsü hem de. Ben de fene güzel yaparım kayınvalidemin deyimiyle, bu konuda hiç mi hiiiç mütevazi olamam. 1500 çeşit falan dolmam var heheh biraz fazla attım galiba:)
Hadi  sayalım. Biber, patlıcan, kabak hem kurusu hem tazesi... Asma yaprağı, pazı,kara lahana,beyaz lahana, domates,patates, ebegümeci,Girit kabağı, pırasa,Asma yaprağının etlisi, zeytinyağlısı, baklalısı, yeşil mercimeklisi ve de nohutlusu...
Bugün nohutlu dolma günü:)) 
 


Nohut Dolması

Bunda ölçü veremek zor , her şey göz kararı. Asma yaprağı ile yapılan bir dolma... Verdiğim ölçüye yarım kg dan biraz fazla asma yaprağı gerekiyor. Önce 250-300 gr kadar nohutu akşamdan ıslatın.

Şimdii zurnanın zırt dediği yere geliyoruz , iki su bardağı kadar aşlık diyeceğim o da ne diyeceksiniz. Çekilmiş buğdaydır bunun türkçesi yada dövülmüş. Ama görümcelerim aşlık olmadığı zaman bulgur koyduklarını söylüyorlar. İki su bardağı kadar da ondan diyelim. Bol soğan doğrayın, ince ince. İki çorba kaşığı kadar kuru reyhan. Karabiber kırmızı biber ve tuzla ve de iki çorba kaşığı salça ile harmanlayın. Et dolmasından daha iri iri sarın. Bir dolmanın içinde üç nohut falan olsun. Bunu tencereye dizerken aralarına kemikli etler koyun. Ben kuşbaşı koydum. Bizim evin kemik alerjisi var da :)). Tenceye dizme işi bitince üstünden sıvı yağ gezdirin. . Yağın biraz fazla olması gerekiyor, çünkü; iç malzeme hiç yağsız. Tamammmm, tencerenin yerleşmesi bitti dimi. Ama bizim iş bitmedi. Şimdi bolca soğan doğrayın yine piyazlık gibi. Bunu bir kaşık tereyağda iyice sarartın, pembeleştirin her ne yapıyosanız, içine 10 diş kadar sarımsak da atın.Bir kaşık da salça koyun karıştırın. Tenceredeki dolmaların üzerine yayın bu karışımı. Sıcak su ialave edin pişirin. Tarif uzun görünebilir ama ben bu işi bilemediniz 45 dk da bitirdim. Nohutum İspanyol cinsiydi ve çok kolay piştiyi de dip not olarak ekledim. Niksar da pişirken üstüne pastırma dilimleri de koyuyorlar. Aman ne lezzetli oluyor. Ben pastırmaların, kenarlarındaki çemenli kısımlarını ayrıyorum.  
****************************************************************** 

Dün bir güzellik de Sabunlarım blogunun sahibi ''Mine Özgür'' yaşattı bana... Bir gece yarısı arladaşlarımızdan birinin  portakal reçelinden sonra bergamot reçeline el atmasıyla ve benim de ayol ben bergamotu nereden bulayım diye hayıflanmamla,Mine Hanım'ın ben de var demesi  arasında 5dk yoktur yani.  O küçücük ağacındaki bergamotları  bana gönderdi tabi her zaman yaptığı gibi kendi el ürünleri sabunları da  ve limon ve portakalları da ekleyerek. Eve giren , ev miss gibi kokuyor dedi. Doğal peeling etkisi yapan kahveli sabunlarına , miss gibi güllü, lavantalı,ısırganlı aklınıza gelebilecek her çeşit sabununa   bayılıyoruz zaten.Kendisine ait sabun atölyesinde ürettiği sabunlara ve ürettiği bitkilerine buradan bakabilirsiniz.



Akşam çayımızı içerken, bir parça kabuğundan kesip çayıma atıverdim, misssss





Dün bir film izleyeceğimden söz etmiştim size- Balzac ve Küçük Çinli Terzi Kız- Çok ama çok beğendim. ''Bir kitap okudum hayatım değişti '' ye bir örnek...Gerçekten de kitap okudular dünyaya bakışları değişti, hayat artık asla eskisi gibi olmadı onlar için... İzlemezseniz küserim kategorisine koydum bu filmi... Filmde görsellik de muhteşemdi...Film ile ilgili akademik bilgileri bir önceki yazımda vermiştim.



Dün gece gök gürleye gürleye kar yağdı. Ama ne yağma,sabah da savrula savrula yağdı  fakkaaat Vali nuh dedi peygamber demedi tatil yapmadı. Valla kızlarım kedi ciğer bekler gibi bekleştiler:))






Bugünlük de bu kada...